Osmi dan

"OSMI dan je višak, luksuz, izobilje stvaranja. Iskače iz rutinskog poretka “sedmice”, uključiv škrtu radničku “slobodu” vikenda kao “odmora”. To je pravi dan Ustanka, bunta, svetkovine, užitka: trenutak neovisnosti o “tjednu” umora, mobbinga, frustriranosti, stresa.

Kao cifra, znamenka, znak “8” upućuje na beskonačnost, na gnostičkog kozmičkog repoždera Ouroboros-a kojem su kraj i početak beskrajno sjedinjeni (iskonski “suvječni” i “suvremeni”). Jedno – Sve u Ovdje – Sada. U pleromi, punoći, praznini… Za inicirane u misterij zvan 8. DAN

IN THE HEART OF ART AND EARTH – BODY & SOUL – POREČ FOREVER – ISTRA’s  RESURECTION SABBATH THE DAY AFTER –" Branko Cerovac

Tijekom 2007. godine održana je serija izložbi pod nazivom Osmi dan, od porečke Sabornice, preko pulske Galerije Vincent iz Kastva, do ljetnog predstavljanja u Pazinu u bivšoj vojarni „Veli Jože“ i postava u riječkoj Galeriji Kortil, te 2008 u galeriji Etnografskog muzeja Istre. Od prvog postava jasna je koncepcija suradnje istarskih i riječkih umjetničkih snaga koje dobivaju poklonike što se priključuju dajući dodatnu dimenziju interesima i tematici, te rastu broja sudionika čija je nazočnost daleko od formalne. Radi se naime o osobama koje su vezane zajedničkim radom na umjetničkoj sceni, čija su druženja česta, među ostalim u raznim manifestacijama poput Sedam dana stvaranja, djelovanju u galerijama, subgalerijama, velikoj prostornoj praznini za koju samozadovoljno nije zainteresirana uobičajena galerijska djelatnost čiji kontinuitet dopušta prepoznatljiva nizanja. Manifestacija je posvećena Branku Mrkušiću, omiljenom gimnazijskom profesoru, kritičaru, redatelju, glumcu, osobnosti čiji je trag bitan za tumačenje porečke umjetničke živosti devedesetih i nakon toga.

Marino Baldini

FB

7ds svijet potpune autorske slobode i pomalo neobičnih stanovnika smjestio se usred čarobne Istre, a već 15. godinu zaredom mladi i afimirani autori u njega dolaze kako bi predstavili svoj rad, razmijenili ideje i započeli nove suradnje. 

Pridruži nam se od 12. do 18. kolovoza!


7ds radionice

Sedam dana polaznici radionica stvaraju nove autorske radove koje predstavljamo u programu festivala, u sklopu završne multimedijalne manifestacije Upravo stvoreno. 


1. RADIONICA FILMSKOG EKSPERIMENTA

2. RADIONICA ANALOGNE FOTOGRAFIJE

3. RADIONICA DUBOKOG TISKA

4. RADIONICA PSIHOLOGIJE / KREATIVNOG RAZVOJA