Osmi dan

"OSMI dan je višak, luksuz, izobilje stvaranja. Iskače iz rutinskog poretka “sedmice”, uključiv škrtu radničku “slobodu” vikenda kao “odmora”. To je pravi dan Ustanka, bunta, svetkovine, užitka: trenutak neovisnosti o “tjednu” umora, mobbinga, frustriranosti, stresa.

Kao cifra, znamenka, znak “8” upućuje na beskonačnost, na gnostičkog kozmičkog repoždera Ouroboros-a kojem su kraj i početak beskrajno sjedinjeni (iskonski “suvječni” i “suvremeni”). Jedno – Sve u Ovdje – Sada. U pleromi, punoći, praznini… Za inicirane u misterij zvan 8. DAN

IN THE HEART OF ART AND EARTH – BODY & SOUL – POREČ FOREVER – ISTRA’s  RESURECTION SABBATH THE DAY AFTER –" Branko Cerovac

Tijekom 2007. godine održana je serija izložbi pod nazivom Osmi dan, od porečke Sabornice, preko pulske Galerije Vincent iz Kastva, do ljetnog predstavljanja u Pazinu u bivšoj vojarni „Veli Jože“ i postava u riječkoj Galeriji Kortil, te 2008 u galeriji Etnografskog muzeja Istre. Od prvog postava jasna je koncepcija suradnje istarskih i riječkih umjetničkih snaga koje dobivaju poklonike što se priključuju dajući dodatnu dimenziju interesima i tematici, te rastu broja sudionika čija je nazočnost daleko od formalne. Radi se naime o osobama koje su vezane zajedničkim radom na umjetničkoj sceni, čija su druženja česta, među ostalim u raznim manifestacijama poput Sedam dana stvaranja, djelovanju u galerijama, subgalerijama, velikoj prostornoj praznini za koju samozadovoljno nije zainteresirana uobičajena galerijska djelatnost čiji kontinuitet dopušta prepoznatljiva nizanja. Manifestacija je posvećena Branku Mrkušiću, omiljenom gimnazijskom profesoru, kritičaru, redatelju, glumcu, osobnosti čiji je trag bitan za tumačenje porečke umjetničke živosti devedesetih i nakon toga.

Marino Baldini

FB

7ds radionice

Sedam dana u okružju potpune autorske slobode rezultira novim radovima koje predstavljamo na festivalu, u sklopu završne multimedijalne manifestacije Upravo stvoreno. 

Na radionice se mogu prijaviti svi, bez obzira na prethodno umjetničko obrazovanje ili iskustvo.

Ovogodišnje radionice bit će objavljene uskoro. 

Radionice 2017.